Studimi: Konsumimi i vetëm një pjate fasule në javë u mbron juve nga ky problem

Kohët e fundit, studiuesit e Qendrës Harvard për Shëndetësi kanë gjetur se një dietë e pasur me fasule mund të zvogëlojë rrez ikun e sëm undjeve të zemrës dhe disa lloje kan ce ri.

Studimet kanë treguar se gratë që kanë konsumuar fasule një herë në javë kishin një shans 24 për qind më pak të prekjes nga kan.ce ri i gjirit, sëm undje të zemrës, diabet tip 2, tension të lartë dhe kan ce rin në zorrën e trashë.

Hulumtimi i fundit është kryer në 120 pacientë që vuajnë nga diabeti tip 2 dhe ka treguar se marrja e rregullt e fasules është një zgjidhje e shkëlqyer për uljen e presionit të gja kut. Fasulet parandalojnë një rritje të shpejtë të glukozës në gj ak pas një vakti.

Fasulet përmbajnë shumicën e aminoacideve esenciale, në kombinim me drithëra. Përveç proteinave, ato ofrojnë një përmbajtje të lartë të hekurit, kaliumit, kalciumit, magnezit dhe zinkut. Po ashtu, janë një burim i mirë i vitaminës B.

Përmbajtja e lartë e fibrave është përgjegjës për tretje të mirë dhe ndihmon në parandalimin e kan ce rit të zorrës së trashë.