Pas një marsi të ngrohtë rekord dhe një prilli të ftohtë, çfarë e pret Evropën këtë verë?

Megjithëse parashikimet afatgjata janë shumë vështira, sepse situatat mund të ndryshojnë shumë shpejt, shkencëtarët që monitorojnë ndryshimet klimatike dhe meteorologët mund të japin ende një vlerësim të përafërt se çfarë lloj moti na pret këtë verë.

Por ajo që është e sigurt është se bota, duke përfshirë Evropën, po kalon nga cikli i ngrohtë El Nino në ciklin e ftohtë La Nina. Kjo do të thotë se ne presim një verë të karakterizuar nga një sërë valësh presioni dhe anomalish që do të shtrihen nga Amerika e Veriut deri në Evropë.

Të dhënat tregojnë se El Nino po bie me shpejtësi, por ky ndryshim do të ndihet vetëm në planin afatgjatë dhe do të bëhet i rëndësishëm në fund të vitit 2024. Pra, kjo verë mund të jetë në mes të atyre ndryshimeve dhe të regjistrojë disa anomali të pazakonta.

Bazuar në të dhënat nga ndryshimi i fundit nga El Nino në El Nino, shkencëtarët vlerësojnë se gjatë verës mund të regjistrojmë anomali të presionit të lartë që do të shfaqen në pjesën lindore të Oqeanit Paqësor, veçanërisht rreth ishujve tropikal.

Çfarë do të thotë ajo? Siç shpjegojnë në faqen Severe Weather Europe, sistemet e presionit punojnë në çifte dhe një palë e dukshme është një zonë me presion të ulët në Paqësorin e Veriut dhe presion të lartë mbi Shtetet e Bashkuara dhe Kanada. Një palë tjetër e fortë është një zonë me presion të lartë mbi Atlantikun e Veriut, me një tendencë presioni të ulët mbi Evropë.

Anomalia e temperaturës për këtë model kalimtar tregon temperatura mbi normale në pjesën më të madhe të Shteteve të Bashkuara qendrore dhe lindore dhe në jug të Kanadasë, ndërsa temperaturat nën normale mund të regjistrohen në Evropë.

Megjithatë, siç theksojnë ata, ky vlerësim bazohet në të dhënat mbi 50-vjeçare, kur klima ishte disi më e ftohtë se sot.

Parashikimi afatgjatë për verën 2024.

Megjithëse disa modele të ndryshme përdoren zakonisht për të krijuar parashikime afatgjata, për shkak të “besueshmërisë” së tyre të ndryshme, modeli ECMWF është statistikisht modeli afatgjatë më i mirë dhe konsiderohet më i besueshëm se të tjerët.

Duke analizuar të dhënat, shkencëtarët theksojnë se gjatë verës një tendencë më e madhe e valëve të të nxehtit dhe temperaturave mbi mesataren mund të regjistrohet në jug të Shteteve të Bashkuara, por edhe në veri dhe në pjesën e sipërme të Midwest. Në anën tjetër të oqeanit, në Evropë, një skenar i tillë mund të ndihej nga Evropa Jugore.

Duke parë më nga afër modelin e temperaturës së sipërfaqes në Evropë, shohim se moti është më i ngrohtë se zakonisht në pjesën më të madhe të kontinentit. Anomalitë dhe tendencat më të forta të valëve të të nxehtit janë në pjesët qendrore dhe jugore të kontinentit, thekson SWE.

Kështu, shfaqja e anomalive kryesisht të ngrohta është e dukshme në Amerikën e Veriut, veçanërisht në jugperëndim të SHBA-së, të cilat u përhapën në rrafshnalta, në veri të SHBA-së dhe në pjesën e sipërme të Midwest. Shumë më pak anomali të forta të ngrohta gjenden në lindje të SHBA.

Kanadaja gjithashtu do të jetë më e ngrohtë se normalja në pjesën më të madhe të vendit, nën ndikimin e një zone me presion të lartë. Anomalitë më të forta janë të dukshme rreth Liqeneve të Mëdha dhe në Kanadanë jugore.

Për sa i përket reshjeve, modeli statistikor tregon kushte kryesisht më të thata të parashikuara në kontinentin e Evropës. Më shumë reshje mund të ketë në rajonet veriore, sërish për shkak të presionit më të ulët dhe motit më të paqëndrueshëm në erërat perëndimore.

Në përgjithësi, ka tregues të ndikimit të La Nina-s në Evropë, i cili zakonisht është i vështirë për t’u gjurmuar, edhe në dimër. Megjithatë, ka disa modele të dukshme që janë të ngjashme me anomalitë e pritura të presionit për një verë të La Nina, shtoi SWE.

Një model tjetër i përzgjedhur është nga Zyra Met në Britaninë e Madhe, e cila tregon një model të ngjashëm me ECMWF.

Sipas këtij modeli, zonat me presion të ulët në Evropë ndahen në dy rajone. Tendenca kryesore e valës së të nxehtit është më shumë drejt lindjes dhe veriut. Pjesët perëndimore janë ende nën anomali të ngrohta, por modeli i presionit po i mban anomalitë më të ulëta.

Nga ana tjetër, për shkak të presionit të lartë, ka një tendencë të fortë për vapë të zgjatur në gjysmën qendrore dhe veriore të SHBA-së, me valë të nxehti që përhapen përtej kufirit drejt Kanadasë jugore.

Parashikimi i reshjeve tregon kushte normale deri më të thata në pjesët më të largëta perëndimore dhe jugore të Evropës. Më shumë reshje parashikohen në veriun e largët për shkak të presionit më të ulët dhe motit më të paqëndrueshëm.

/Motilokal.com