Gjashtë përfitimet kryesore shëndetësore nga marrëdhëniet s**suale

Komuniteti shkencor vazhdimisht thekson përfitimet e mundshme që ofron marrëdhënia seksuale, natyrisht përtej riprodhimit.

Advertisements

Nga shëndeti i zemrës, ulja e presionit të gjakut dhe rritja e imunitetit e deri te përmirësimi i humorit dhe shëndetit të përgjithshëm mendor, seksi ndikon pozitivisht në të gjithë jetën e përditshme të një personi.

Advertisements

Le t’i shohim këto përfitime në detaje:

Kontribuon në shëndetin e zemrës
Seksi duket se ka një efekt mbrojtës në shëndetin kardiovaskular, veçanërisht te femrat. Një studim i kohëve të fundit, në fakt, pa përfitimet e mundshme të të qenit aktiv seksualisht me një partner të qëndrueshëm dhe zbuloi se gratë seksualisht aktive kanë një rrezik më të ulët të sulmeve në zemër në jetë. Gjetjet nuk ishin aq inkurajuese për meshkujt, pasi dukej se nivelet e larta të aktivitetit seksual rrisin rrezikun e ngjarjeve kardiovaskulare. Studimet e ardhshme ka të ngjarë të konfirmojnë njërin ose tjetrin pretendim.

Ul presionin e gjakut
I njëjti studim shqyrtoi gjithashtu presionin e gjakut të pjesëmarrësve, si një tregues të shëndetit të zemrës, dhe zbuloi se gratë e moshuara që ndiheshin të kënaqura me jetën e tyre seksuale kishin më pak gjasa të kishin presion të lartë të gjakut. Dhe në këtë rast, rezultatet nuk ishin të njëjta për meshkujt e moshuar.

Stimulon sistemin imunitar
Hulumtimet kanë treguar se seksi i rregullt rrit efektivitetin e sistemit imunitar. Një studim i kohëve të fundit shqyrtoi një grup të vogël grash për të parë nëse kishte dallime në aktivitetin imunitar të atyre që ishin seksualisht aktive apo jo, dhe në të vërtetë gjeti një ndryshim në aftësinë e sistemit imunitar për të vrarë patogjenët në pika të ndryshme të ciklit menstrual.

Redukton rrezikun e kancerit të prostatës
Një studim i mëparshëm në një kampion prej 30,000 burrash theksoi mundësinë që derdhjet e shpeshta të zvogëlojnë rrezikun e kancerit të prostatës. Ai argumentoi se burrat që ejakulonin më shumë se 21 herë në muaj kishin një rrezik më të ulët se ata që derdhnin vetëm 4-7 herë. Pas këtij studimi, në fakt, studiuesit monitoruan pjesëmarrësit për rrezikun e zhvillimit të kancerit të prostatës, me rezultatet që konfirmuan gjetjet fillestare.

Lehtëson stresin
Seksi mund të konsiderohet një mënyrë natyrale për të lehtësuar stresin. Një studim i vitit 2019 tha se seksi ndikon në kthimin e hormonit të kortizonit (një hormon i lëshuar në trup si përgjigje ndaj stresit) në nivele normale. Përveç kësaj, seksi shkakton lirimin e oksitocinës, endorfinës dhe hormoneve të tjera të ndjeshmërisë, të cilat mund të jenë përgjegjëse për efektin e reduktimit të stresit.

Përmirëson gjumin
Të njëjtat hormone që reduktojnë stresin dhe ankthin janë gjithashtu përgjegjës për gjumin. Prandaj, pas një orgazme, hormoni prolaktinë fillon të qarkullojë në trup duke shkaktuar ndjenjën e kënaqësisë dhe relaksimit./albeu.com