A e dini pse xhinset janë të kaltra? Do habiteni

Stilet e xhinseve mund të vijnë dhe të shkojnë, por disa karakteristika të veshjeve kanë mbetur konstante gjatë dekadave

Advertisements

Ngjyra e kaltër mund të duket si një zgjedhje e çuditshme për një palë pantallona/xhinse që shumë njerëz i veshin çdo ditë, por ka një arsye të mirë pse është bërë standard.

Advertisements

E kaltra ka qenë ngjyra e paracaktuar Levi Strauss patentoi pantallonat e punës me kopsa në vitin 1873.

Strauss ishte një tregtar bavarez që jetonte në SF dhe së bashku me rrobaqepësin Jacob Davis patentuan xhinse me kopsa bakri si përforcim.

Xhinset atëbotë filluan tʹi vishnin punëtorët dhe fermerët. Rrënja e fjalës angleze “xhinse” qëndron në shprehjen franceze të fjalës së përdorur në shekullin e 16-të: blue de Genes.

”Kur ekspozohen ndaj ujit të nxehtë, shumica e ngjyrave do të përshkojnë pëlhurën dhe do të përforcohen në fibra. Ky nuk është rasti me ngjyrën indigo.

Indigo ngjitet në pjesën e jashtme të fibrave, dhe në ujë të nxehtë, ngjyra zbehet gradualisht në vend që të depërtojë më thellë në material. Ndërsa indigo shpëlahet, ajo sjell me vete sasi të vogla fijesh.

Ngjyra e kaltër u zgjodh për shkak të vetive kimike të vetë ngjyrës.

Ngjyra e kaltër natyrale indigo që u përdor në xhinset e para zbehej pas çdo larjeje, kështu që në fund, xhinset morën një pamje që është ende e popullarizuar.

Ky rezultat do të ishte i padëshirueshëm me veshje më delikate, por funksionon në mënyrë të përkryer për xhinset.

Materiali është aq i ngurtë në fillim sa humbja e disa fibrave nuk do ta shkatërrojë atë. Në vend të kësaj, disa larje të nxehta i japin pëlhurës një ndjesi më të butë dhe të konsumuar që shumë njerëz e duan në xhinset e tyre të preferuara. Meqenëse xhinset e vjetra blu qëndrojnë të forta edhe kur janë më të rehatshme, ato ishin pantallonat e preferuara të shumë punëtorëve në shekullin e 19-të.

Shumica e xhinseve sot janë bërë me ngjyrë sintetike indigo, ato janë bërë për të qenë më të buta sa më gjatë t’i vishni. Një larje e mirë mund të ndihmojë për të “zbutur” pëlhurën e xhinseve.

Xhinset që janë veshur për disa muaj para larjes së parë zbehen më pak në mënyrë të barabartë sesa xhinset që pastroheshin menjëherë.