Lajm fantastik! Studiuesit: Një vezë në ditë redukton rrezikun nga kjo sëmundje

Njerëzit që konsumojnë një vezë në ditë kanë një rrezik të reduktuar ndjeshëm të sëmundjeve kardiovaskulare në krahasim me ata që nuk hanë asnjë vezë, sipas një studimi të ri të madh shkencor kinezo-britanik.

Studiuesit, të udhëhequr nga profesori Liming Li i Shkollës së Shëndetit Publik të Universitetit të Pekinit, i cili botoi në revistën mjekësore britanike Heart, analizuan të dhënat për rreth 416,000 njerëz të moshës 30 deri në 79 vjeç, të cilët nuk kishin sëmundje të zemrës në fillim të studimit.

Pjesëmarrësit u ndoqën për rreth nëntë vjet dhe gjendja e tyre shëndetësore ishte e lidhur me dietën e tyre. Gjatë kësaj kohe, gati 84,000 njerëz zhvilluan sëmundje të zemrës ose patën një atak në zemër ose goditje në tru, ndërsa rreth 10,000 vdiqën nga këto shkaqe kardiovaskulare.

Ai zbuloi se ata që hanin mesatarisht një vezë në ditë (13% e pjesëmarrësve) kishin një rrezik 26% më të ulët të goditjes hemorragjike, një rrezik 28% më të ulët për të vdekur nga një goditje hemorragjike, një rrezik 12% më të ulët të sëmundjes ishemike të zemrës , dhe një rrezik të përgjithshëm 18% më të ulët të vdekjes nga shkaqe kardiovaskulare, krahasuar me ata që rrallë ose kurrë nuk kanë ngrënë vezë (9% e totalit).

“Studimi tregon një lidhje midis konsumit të moderuar të vezëve, deri në një në ditë, dhe një incidence më të ulët të ngjarjeve kardiovaskulare,” thanë studiuesit. Studimi nuk ofron prova se sa konsumi i lartë i vezëve (më shumë se një në ditë) lidhet me rrezikun kardiovaskular.