Shkenctarët zbulojnë vullkanin që nxjerr flori çdo ditë. Ja ku ndodhet(Foto)

Vullkani më i lartë në botë nxjerr pluhur ari me vlerë të konsiderueshme çdo ditë. Midis shtëllungave të gazit e avullit shkencëtarët kanë gjetur pika të vogla ari të kristalizuara që emetohen nga mali Erebus i Antarktidës.

Vullkani famëkeq që nxjerr ar u zbulua në vitin 1841 nga kapiteni Sir James Clark Ross, i cili e quajti atë sipas anijes së tij, por ai ka qenë aktiv vetëm që nga viti 1972. Kontinenti i mbuluar me akull është shtëpia e 138 vullkaneve, por vetëm dy, Erebus dhe Deception Island, konsiderohen si aktivë.

I mbuluar me akull dhe borë nga jashtë, Erebus ka një liqen të nxehtë përvëlues llave brenda kraterit të tij të majës që ka qenë vazhdimisht duke u fryrë që nga viti 1972. Shkencëtarët kanë zbuluar se gjatë episodeve të kaluara të aktivitetit vullkanik, mali Erebus ka qenë i njohur për nxjerrjen e gurëve të shkëmbinjve pjesërisht të shkrirë të njohur si “bomba vullkanike”.

Shtyllat e gazit janë të ngarkuara me kristale të imta prej ari metalik që kanë një madhësi prej 20 mikrometrash. Edhe pse i vogël, mali Erebus nxjerr rreth 80 gr nga këto grimca ari në baza ditore – të cilat ekspertët vlerësojnë se vlejnë 6,000 dollarë.

Grimcat e arit barten nga gazi i nxehtë 1000 °C në sipërfaqe dhe kristalizohen në sipërfaqen kore të llavës. Ndërsa mali Erebus lëshon gaz ngadalë, grimcat e arit kanë kohë të mjaftueshme për t’u formuar në kristale.