Prilli, muaji sërish me temperatura rekord/ Shkencëtarët paralajmërojnë: Po shkojmë drejt..

Studimet meteorologjike në mbarë botën tregojnë se prilli i vitit 2024 ishte më i ngrohtë se çdo prill i mëparshëm që kur shkencëtarët filluan mbledhjen e të dhënave. Është muaji i 11 rresht që temperaturat thyejnë rekordet e mëparshme, sipas agjencisë së BE-së për ndryshimet klimatike “Copernicus”.

Sipas të dhënave të fundit të publikuara nga “Copernicus”, agjencia e Bashkimit Evropian për ndryshimet klimatike, prilli i sivjetmë ka qenë prilli më i nxehtë në histori duke marrë mesataret globale.

“Copernicus” ka thënë se temperatura e ajrit sipërfaqësor muajin e kaluar ishte 15.03 gradë celsius, që është 0.67 gradë më lartë se mesatarja për prillin e llogaritur midis 1991-tës dhe 2020-s.

Kjo është gjithashtu 1.58% më e lartë se pika e referencës e përcaktuar në Samitin e Klimës në Paris.

Është prilli i dytë më i ngrohtë në Evropë. Jashtë Evropës vendet e tjera përjetuan ngritjen më të madhe të temperaturave. Ato përfshijnë Amerikën e Veriut, Azinë Lindore, pjesë të Lindjes së Mesme, pjesë të Amerikës së Jugut dhe pjesën më të madhe të Afrikës.

Carlo Buontempo, drejtor i Shërbimit të Ndryshimeve Klimatike “Copernicus”, ka thënë se tendenca e vazhdueshme rritëse nuk mund të injorohet.

“Ne do të shohim përsëri ‘El Ninon’ dhe ‘La Ninan’ të alternuar me njëri-tjetrin. Do të shohim vite më të freskëta, më të lagështa dhe më të thata, por prapëseprapë po shkojmë drejt një klime më të ngrohtë”, ka shtuar ai.