H*rror, gjenden 25 qese me eshtra njerëzish, policia lëshon deklaratën sh*kuese

Një zbulim tronditës ka shkuar Meksikën pas zgjetjes së eshtrave të njerëzve. Mësohet se 25 çanta me eshtra të djegura u gjetën të dielën në El Salto në Jalisco. Jalisco është shteti që ka numrin më të madh të personave të zhdukur në vend, rreth 15,000 njerëz. “Ne hasëm në një furrë të improvizuar,” shpjegoi për AFP Indira Navarro, nga kolektivi Guerreros Buscadores.

“Duke parë pak përreth, filluam të gjejmë kocka dhe copa lëkure, mish njeriu të djegur, era e keqe ishte e padurueshme,” shtoi ai.

Në të njëjtin shtet, Jalisco, pesë trupa – katër burra dhe një grua – u gjetën në një rrugë midis komunave Encarnacion dhe Lagos de Moreno. Grupet që kërkojnë për personat e zhdukur thonë se kartelet e drogës dhe organizatat e tjera kriminale përdorin furrat për të djegur viktimat e tyre dhe për të eliminuar të gjitha gjurmët e tyre.

Në tetor, një tjetër operacion gjeti mbetje njerëzore në një incenerator në një pjesë të lirë në të njëjtin shtet të Jalisco. Meksika numëron afro 100,000 të zhdukur, sipas të dhënave më të fundit zyrtare, të përditësuara më 19 mars.

Shumica dërrmuese e zhdukjeve u regjistruan pas vitit 2006, kur qeveria e asaj kohe u shpalli luftë karteleve, duke vendosur ushtrinë në shtëpi. Meksika numëron më shumë se 52,000 trupa që nuk janë identifikuar ende, sipas OJQ-së “Movimiento por Nuestros”. Shteti i Jalisco është një bastion i kartelit Nea Genia de Jalisco, një nga bandat më të dhunshme në vend, së bashku me kartelin Sinaloa. Në shtetin Sinaloa (në veriperëndim), i cili laget nga Paqësori, tetë persona rezultojnë të zhdukur pas rrëmbimit të 66 personave nga të cilët u liruan vetëm 54.