Ekspertët kanë realizuar një studim afatgjatë me rreth 500 mijë persona, mbi lidhjen e kohëzgjatjes së gjumit dhe përdorimit të pilulave të gjumit dhe me vdekshmërinë.

Vëzhgimi i publikuar në “Sleep Health” ka treguar disa rezultate mjaft të habitshme, me 8.9% të pjesëmarrësve që morën pilula gjumi në fillim të studimit të cilët vdiqën gjatë periudhës së ndjekjes (rreth 10 vjet), krahasuar me 3.4% me ata që nuk merrnin pilula.

Advertisements

Përdoruesit e ilaçeve të gjumit mund të jetojnë 5 vjet më pak dhe kanë një risk vdekshmërie më të lartë. Konkretisht ata kanë një risk vdekshmërie 55% më të lartë në krahasim më ata që nuk i përdorin.

Advertisements

Kërkuesit kryen analiza të rregulluara (duke përshtatur moshën, gjininë, historinë mjekësore etj.), dhe gjithmonë e më shumë janë të bindur se ka një rritje të vdekshmërisë tek ata që marrin pilula gjumi…Është e vështirë të jepet një numër i përgjithshëm, pasi ata nuk kanë kryer një analizë globale duke krahasuar të gjithë “marrësit e pilulave të gjumit” me “ata që nuk kanë marrë”.

Dyfishimi i rasteve të vdekshmërisë rezultoi më i lartë nga krahasimi i atyre që merrnin pilula dhe flinin mbi 8 orë, me ata që nuk merrnin pilula dhe flinin 6-8 orë. Rezultoi se 3.5% e pjesëmarrësve vdiqën gjatë studimit dhe të dhënat e tyre nuk u morën deri në fund.

Advertisements

Artikulli paraprakTensionet në veri të Kosovës! Sot dita e pestë e protestave, ja si paraqitet situata(Detaje)
Artikulli tjetërJa si INSTAT “fsheh” të dhënat e popullsisë, teksa emigracioni kulmoi sërish dhe lindjet ranë ndjeshëm