A e keni ditur? Ja çfarë i ndodh trupit tonë nëse flemë vetëm gjashtë orë

Ata që flenë më pak se gjashtë orë në ditë kanë katër herë më shumë gjasa për t’u ftohur.

Advertisements

Shkencëtarët kanë zbuluar se njerëzit që flenë gjashtë orë ose më pak në ditë kanë pothuajse të njëjtat aftësi njohëse si ata që janë zgjuar për 48 orë. Kjo do të thotë se reagimet e trupit të tyre janë shumë të ngadalta.

Advertisements

Mungesa e gjumit ndikon jo vetëm në kujtesën afatshkurtër, por edhe në aftësinë për t’u përqendruar. Për këtë arsye, edhe aktivitetet më të thjeshta bëhen shumë të vështira.

Ndërsa aftësitë tuaja njohëse janë të ngadalta, ajo pjesë “e padëshirueshme” e personalitetit tuaj mund të shfaqet. Përkatësisht, mungesa e gjumit i bën qendrat emocionale të trurit deri në 60 për qind më reaktive. Me fjalë të tjera, mund të parandalojë një person të privuar nga gjumi që të përpunojë ndjenjat e tij dhe të përgjigjet siç duhet si i rritur.

Kur nuk shkojmë për të fjetur në kohë, rritet hormoni grelin, i cili na tregon se kur jemi të uritur dhe ulet niveli i leptinës, hormoni që sinjalizon ngopjen.

Puna e korteksit paraballor, zona në tru përgjegjëse për kontrollin e impulseve, dëmtohet seriozisht kur nuk flemë mjaftueshëm. Kjo do të thotë se për shkak të gjykimit të keq marrim vendime të gabuara, domethënë nuk do të mendojmë nëse shpenzojmë para për gjëra që nuk na duhen.

Nga rruga, gjumi i bukurisë është një gjë shumë e rëndësishme. Para së gjithash, kështu lehtësojmë krijimin e rrathëve të zinj rreth syve, si dhe shfaqjen e papastërtive në fytyrë, si dhe parandalon plakjen më të shpejtë të lëkurës. Kur nuk flemë mjaftueshëm, trupi ynë çliron kortizolin, hormonin e stresit. Në sasi më të larta, kortizoli zbërthen kolagjenin, proteinën që e bën lëkurën tonë të lëmuar dhe të shtrënguar.

Një studim i kohëve të fundit zbuloi se njerëzit që flenë më pak se gjashtë orë në ditë kanë katër herë më shumë gjasa për t’u ftohur sesa ata që flenë nga shtatë deri në nëntë orë.