Gjumi i mirë dhe cilësor është baza për funksionimin e mirë të organizmit, ndërsa sipas ekspertëve një rol shumë të rëndësishëm luajnë orët që flini, të cilat duhet të jenë të paktën tetë.

Megjithatë, shumë njerëz ankohen se pas disa orësh gjumë zgjohen të lodhur dhe me humor të keq, gjë që ndikon në tërë ditën e tyre.

Advertisements

Këtu janë tre arsye pse kjo ndodh…

1. Pajisjet elektronike para gjumit

Advertisements

Hulumtimet kanë treguar se personat që merren me pajisje elektronike (celular, tablet etj.) para gjumit kanë vështirësi në zgjimin, ndryshe nga ata që zgjedhin një libër të printuar. Drita blu e emetuar nga telefonat inteligjentë dhe tabletët shtyp melatoninën, hormonin e gjumit. Nëse dëshironi gjumë cilësor, fikni të gjitha pajisjet elektronike (kompjuterët, celularët, tabletët, eReaders) një orë e gjysmë para se të shkoni në shtrat.

Jastëku gjithashtu luan një rol shumë të rëndësishëm në cilësinë e gjumit. Jastëku duhet të jetë relativisht i hollë në mënyrë që të mos përkulë qafën. Përdorni vetëm një jastëk poshtë kokës, pasi jastëkët e mësipërm shtrembërojnë shtyllën kurrizore gjatë kohës që flini, duke shkaktuar gradualisht dhimbje në trup. Jastëku duhet të mbështesë vetëm kokën dhe qafën, jo shpatullat. Nëse keni tendencë të flini në shpinë, shmangni jastëkun poshtë kokës.

Nuk ka asgjë më të keqe për një mëngjes të vështirë sesa një pozicion i keq gjumi që mund të shkaktojë dhimbje në qafë, veçanërisht nëse jastëku është shumë i lartë ose shumë i ulët. Gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje shpatullash nëse flini anash me kokën në dorë, por edhe dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, veçanërisht nëse flini në bark. Zakonet kronike të gjumit mund të jenë përgjegjëse për dhimbjen e qafës ose shpinës. Duke marrë pozicionin e duhur të gjumit, do të shpëtoni nga dhimbjet e forta në nofull, qafë, shpatulla, bel dhe ijë.