Harta e përditësuar e MTA Live Fault filloi të hulumtohet pas tërmeteve në Kahramanmara? dhe Hatay, të cilët shkaktuan dëme të mëdha në 11 provinca. Pas deklaratës së titulluar “Faqet aktive të Turqisë që prodhojnë tërmete dhe harta e thyerjeve aktive të Turqisë” të bërë nga Drejtoria e Përgjithshme e Kërkimeve Minerale, u shpallën krahinat e rrezikuara nga tërmetet në vijën e thyerjes.
Në këto harta u vu re se 485 çarje aktive janë zona burimore që mund të prodhojnë tërmete me magnitudë 5.5 e lart.

Pas përfundimit të hetimeve të tërmeteve në Kahramanmara? dhe Hatay në vijën e thyerjes, ekipet e Kërkimit dhe Kërkimit Mineral (MTA) të lidhura me Ministrinë e Energjisë dhe Burimeve Natyrore kaluan në fazën e raportimit.
Sipas deklaratës së ministrisë, pas tërmeteve në Kahramanmara? më 6 shkurt, ekipet e MTA zbritën në vend për të shqyrtuar efektet e shkatërrimit dhe gjendjen e vijës së thyerjes.

Advertisements

Si pjesë e punës në terren të ekipeve, u bënë 271 vëzhgime në çarjen e sipërfaqes prej gjithsej 315 kilometrash në zonën nga Yarpuzlu në verilindje deri në jug të aeroportit të Antakias në jugperëndim.
Para së gjithash, 225 kilometra nga ajri dhe toka u skanuan dhe u krijua modelimi në lidhje me tërmetin me qendër Kahramanmara? Pazarcik që ndodhi më 6 shkurt 04:17.
Më pas, u bënë gjithsej 80 vëzhgime në çarjen e sipërfaqes prej 177 kilometrash në zonën midis Eskiköy (Do?an?ehir-Malatya) në verilindje dhe Göksun (Kahramanmara?) në perëndim, në lidhje me tërmetin me qendër Kahramanmara?-Elbistan që ndodhi në 6 shkurt, në orën 13.24.
Më pas, u bënë 26 vëzhgime në zonën e thyerjes së Antakias 45 kilometra të gjatë, e cila shkaktoi tërmetin me magnitudë 6.4 ballë në lagjen “Defne” të Hatay më 20 shkurt.

Kontakto redaksinë

Advertisements

BREAKING NEWS
ZBARDHEN ARSYET PSE KQZ NUK E REGJISTROI PD-NË E ALIBEAJT NË ZGJEDHJE
x
BOTA

“Stambolli në rrezik”, ngrihet ALARMI / Nuk ka të ndalur tmerri në Turqi, 45 provinca do të preken nga tërmetet 5.5 e sipër, ja çfarë pritet të ndodhë në ditët në vijim

SHKRUAR NGA SOT.COM.AL
12 MARS 2023
“Stambolli në rrezik”, ngrihet ALARMI / Nuk ka të ndalur
Harta e përditësuar e MTA Live Fault filloi të hulumtohet pas tërmeteve në Kahramanmara? dhe Hatay, të cilët shkaktuan dëme të mëdha në 11 provinca. Pas deklaratës së titulluar “Faqet aktive të Turqisë që prodhojnë tërmete dhe harta e thyerjeve aktive të Turqisë” të bërë nga Drejtoria e Përgjithshme e Kërkimeve Minerale, u shpallën krahinat e rrezikuara nga tërmetet në vijën e thyerjes.
Në këto harta u vu re se 485 çarje aktive janë zona burimore që mund të prodhojnë tërmete me magnitudë 5.5 e lart.

Pas përfundimit të hetimeve të tërmeteve në Kahramanmara? dhe Hatay në vijën e thyerjes, ekipet e Kërkimit dhe Kërkimit Mineral (MTA) të lidhura me Ministrinë e Energjisë dhe Burimeve Natyrore kaluan në fazën e raportimit.
Sipas deklaratës së ministrisë, pas tërmeteve në Kahramanmara? më 6 shkurt, ekipet e MTA zbritën në vend për të shqyrtuar efektet e shkatërrimit dhe gjendjen e vijës së thyerjes.

Si pjesë e punës në terren të ekipeve, u bënë 271 vëzhgime në çarjen e sipërfaqes prej gjithsej 315 kilometrash në zonën nga Yarpuzlu në verilindje deri në jug të aeroportit të Antakias në jugperëndim.
Para së gjithash, 225 kilometra nga ajri dhe toka u skanuan dhe u krijua modelimi në lidhje me tërmetin me qendër Kahramanmara? Pazarcik që ndodhi më 6 shkurt 04:17.
Më pas, u bënë gjithsej 80 vëzhgime në çarjen e sipërfaqes prej 177 kilometrash në zonën midis Eskiköy (Do?an?ehir-Malatya) në verilindje dhe Göksun (Kahramanmara?) në perëndim, në lidhje me tërmetin me qendër Kahramanmara?-Elbistan që ndodhi në 6 shkurt, në orën 13.24.
Më pas, u bënë 26 vëzhgime në zonën e thyerjes së Antakias 45 kilometra të gjatë, e cila shkaktoi tërmetin me magnitudë 6.4 ballë në lagjen “Defne” të Hatay më 20 shkurt.

Në cilat provinca kalon vija e thyerjes së Anatolisë lindore?
Turqia ndodhet në linjat e thyerjes së Anadollit të Veriut, Anadollit Lindor dhe Anadollit Perëndimor. Çarja e Anadollit Lindor fillon me kryqëzimin e trefishtë Mara? në skajin verior të çarjes së Detit të Vdekur dhe përfundon në drejtimin verilindor në kryqëzimin e trefishtë të Karliovas, ku bashkohet me çarjen e Anadollit të Veriut.
Linja e çarjes së Anadollit Lindor vazhdon deri në Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmara?, Ad?yaman, Elaz??, Bingöl, Mu? dhe më pas bashkohet me vijën e çarjes së Anadollit të Veriut nga Erzincan.
Vija e thyerjes që shtrihet në drejtimin lindje-perëndim në pjesën veriore të Turqisë fillon nga Gjiri i Saros dhe shtrihet në Luginën e Arasit në Rajonin e Anadollit Lindor. Ky brez shtrihet si një vijë që kalon mbi Galipolin, pjesët e thella të detit Marmara, Gjirin e Izmit, Adapazar?, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, luginën e Kelkit dhe Erzincan, Erzurum, Varto dhe Van. Përveç kësaj, Çanakkale, Edremit, Bursa dhe Izniku mbeten brenda këtij brezi.
Ka disa linja thyerje aktive përgjatë depresioneve Bak?rçay, Gediz, Küçük dhe Büyük Menderes në rajonin e Egjeut. Brezi i tërmeteve në përputhje me këto linja thyerjeje; Ai përfshin Ayval?k, Dikili, ?zmir, Aydin, Denizli, Isparta dhe Ak?ehir. Përveç kësaj, thyerjet shtrihen në skajet e pellgut të Burdur dhe Ac?göl dhe në shpatet veriore të maleve Sulltan.
Sipas hartës së linjave të thyerjes aktive të MTA, thyerja më e gjatë aktive ndodhet në vijën e Anadollit të Veriut. Ndërsa nuk ka thyerje aktive në Stamboll dhe Ankara, linjat aktive të thyerjes aty pranë përbëjnë rrezik edhe në këto provinca.

BREAKING NEWS
NGJARJE E RËNDË/ 35-VJEÇARI GJENDET PA SHENJA JETE NË BANESË, ZBARDHEN INFORMACIONET E PARA
x
BOTA

“Stambolli në rrezik”, ngrihet ALARMI / Nuk ka të ndalur tmerri në Turqi, 45 provinca do të preken nga tërmetet 5.5 e sipër, ja çfarë pritet të ndodhë në ditët në vijim

SHKRUAR NGA SOT.COM.AL
12 MARS 2023
“Stambolli në rrezik”, ngrihet ALARMI / Nuk ka të ndalur
Harta e përditësuar e MTA Live Fault filloi të hulumtohet pas tërmeteve në Kahramanmara? dhe Hatay, të cilët shkaktuan dëme të mëdha në 11 provinca. Pas deklaratës së titulluar “Faqet aktive të Turqisë që prodhojnë tërmete dhe harta e thyerjeve aktive të Turqisë” të bërë nga Drejtoria e Përgjithshme e Kërkimeve Minerale, u shpallën krahinat e rrezikuara nga tërmetet në vijën e thyerjes.
Në këto harta u vu re se 485 çarje aktive janë zona burimore që mund të prodhojnë tërmete me magnitudë 5.5 e lart.

Pas përfundimit të hetimeve të tërmeteve në Kahramanmara? dhe Hatay në vijën e thyerjes, ekipet e Kërkimit dhe Kërkimit Mineral (MTA) të lidhura me Ministrinë e Energjisë dhe Burimeve Natyrore kaluan në fazën e raportimit.
Sipas deklaratës së ministrisë, pas tërmeteve në Kahramanmara? më 6 shkurt, ekipet e MTA zbritën në vend për të shqyrtuar efektet e shkatërrimit dhe gjendjen e vijës së thyerjes.

Si pjesë e punës në terren të ekipeve, u bënë 271 vëzhgime në çarjen e sipërfaqes prej gjithsej 315 kilometrash në zonën nga Yarpuzlu në verilindje deri në jug të aeroportit të Antakias në jugperëndim.
Para së gjithash, 225 kilometra nga ajri dhe toka u skanuan dhe u krijua modelimi në lidhje me tërmetin me qendër Kahramanmara? Pazarcik që ndodhi më 6 shkurt 04:17.
Më pas, u bënë gjithsej 80 vëzhgime në çarjen e sipërfaqes prej 177 kilometrash në zonën midis Eskiköy (Do?an?ehir-Malatya) në verilindje dhe Göksun (Kahramanmara?) në perëndim, në lidhje me tërmetin me qendër Kahramanmara?-Elbistan që ndodhi në 6 shkurt, në orën 13.24.
Më pas, u bënë 26 vëzhgime në zonën e thyerjes së Antakias 45 kilometra të gjatë, e cila shkaktoi tërmetin me magnitudë 6.4 ballë në lagjen “Defne” të Hatay më 20 shkurt.

Në cilat provinca kalon vija e thyerjes së Anatolisë lindore?
Turqia ndodhet në linjat e thyerjes së Anadollit të Veriut, Anadollit Lindor dhe Anadollit Perëndimor. Çarja e Anadollit Lindor fillon me kryqëzimin e trefishtë Mara? në skajin verior të çarjes së Detit të Vdekur dhe përfundon në drejtimin verilindor në kryqëzimin e trefishtë të Karliovas, ku bashkohet me çarjen e Anadollit të Veriut.
Linja e çarjes së Anadollit Lindor vazhdon deri në Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmara?, Ad?yaman, Elaz??, Bingöl, Mu? dhe më pas bashkohet me vijën e çarjes së Anadollit të Veriut nga Erzincan.
Vija e thyerjes që shtrihet në drejtimin lindje-perëndim në pjesën veriore të Turqisë fillon nga Gjiri i Saros dhe shtrihet në Luginën e Arasit në Rajonin e Anadollit Lindor. Ky brez shtrihet si një vijë që kalon mbi Galipolin, pjesët e thella të detit Marmara, Gjirin e Izmit, Adapazar?, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, luginën e Kelkit dhe Erzincan, Erzurum, Varto dhe Van. Përveç kësaj, Çanakkale, Edremit, Bursa dhe Izniku mbeten brenda këtij brezi.
Ka disa linja thyerje aktive përgjatë depresioneve Bak?rçay, Gediz, Küçük dhe Büyük Menderes në rajonin e Egjeut. Brezi i tërmeteve në përputhje me këto linja thyerjeje; Ai përfshin Ayval?k, Dikili, ?zmir, Aydin, Denizli, Isparta dhe Ak?ehir. Përveç kësaj, thyerjet shtrihen në skajet e pellgut të Burdur dhe Ac?göl dhe në shpatet veriore të maleve Sulltan.
Sipas hartës së linjave të thyerjes aktive të MTA, thyerja më e gjatë aktive ndodhet në vijën e Anadollit të Veriut. Ndërsa nuk ka thyerje aktive në Stamboll dhe Ankara, linjat aktive të thyerjes aty pranë përbëjnë rrezik edhe në këto provinca.

Koha po afron në Stamboll
Sipas të dhënave të hartës së tërmeteve të Stambollit me një popullsi prej 16 milionë banorësh, ekziston rreziku i tërmetit në vijën e thyerjes aktive të Marmarasë Qendrore.
Duke u shprehur se do të ketë dëme më të mëdha në Stamboll, Prof. Dr. Naci Görür tha:
“Situata në Stamboll nuk është aspak e mirë. Unë jam i shqetësuar për Stambollin në të njëjtën mënyrë që shkrova tre ditë më parë. Ne jemi të shqetësuar për Mara? gjithashtu. Të gjitha kërkimet shkencore tregojnë se në Stamboll po vjen koha. Thuhej se pritej një tërmet për rreth 30 vjet, tani që kanë kaluar 23 vjet, dua të them që ka ardhur koha të marrim masa”.
Rajonet e rrezikut të shkallës së parë:
Izmir, Balikesir, Manisa, Mugla, Aydin, Denizli, Isparta, Usak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kirsehir, Bolu, Karabuk, Hatay, Bartin, Cankiri, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingol, Mus, Hakkari, Osmaniye, Kirikkale, Siirt.

Rajonet e rrezikut të shkallës së dytë:
Tekirda?, ?stanbul, Bitlis, Kahramanmara?, Van, Ad?yaman, ?irnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalia, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, I?d?r, Elazi?, Diyarbak?r, Adana, Eski?ehir, Malatya, Kütah?rak, Unë jam në Corum.
Rajonet e rrezikut të shkallës së tretë:
Eski?ehir, Antalia, Tekirda?, Edirne, Sinop, ?stanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, ?anl?urfa, Mardin, Kilis, Adana, disa pjesë të Gaziantepit dhe Kahramanmara?, Sivas, Gümü?hane, Bayburt, Ankara, Yoseri, , Konia, Mersin dhe Nev?ehir.

Manisa- Ahmetli, Ala?ehir, Gölmarmara, K?rka?aç, Salihli, Sar?göl, Soma, Turgutlu
Mersin- Camliyayla, Mut
Mu?la- Mente?e, Milas
Mus- Korkut, Varto
Nigde- Altunhisar, Bor
Osmaniye-Duzici, Toprakkale
Sakarya- Akyaz?, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karapürçek, Sapanca
Urfa-Bozova
Siirt- Eruh
Sirnak- Beytü??ebap
Sivas- Alt?nyayla, Y?ld?zeli
Tokat- Niksar, Pazar, Resadiye
Van- Çaldiran, Özalp
Yalova- Altinova, Cinarcik