Në një intervistë në emisionin ‘Studio Live’ me gazetarin Arbër Hitaj, Papa tha se ndërtesat pas viteve 2000 janë më të sigurta për shkak se janë ndërtuar sipas standardeve të Bashkimit Europian.

“I ndajmë ndërtesat në ato të viteve ’90 mes viteve ‘90-2000 dhe pas 2000, të fundit janë sipas standardeve europiane, ky është një avantazh. Garancia e një strukture nuk varet nga numri i kateve. Niveli i sigurisë varet nga kualiteti i projektimit dhe nga kualiteti i zbatimit dhe i ndërtimit. Ndërtesat para viteve ’90 kanë mangësitë e tyre. Si të normave të ndërtimit, se kanë respektuar normat e aso kohe, por normat kanë evoluuar. Që do të thotë janë të pasigurta. Çfarë duhet bëhet? Duhet të kontrollojnë strukturat, të marrim masë paraprake. Është një procedurë. Nuk duhet të presim një tërmet të ardhshëm. Kontrolli i strukturave përfaqëson një procedurë të përcaktuar nga ministria, duke nisur nga elementët, natyra e strukturat, bëhen llogaritjet nga inxhinierët, dhe pastaj thuhet nëse e përballon tërmetin e ardhshëm”, tha Papa.

Advertisements

Ai ka treguar edhe mënyrat se si mund të bëhet verifikimi i një godine nëse është rezistent ndaj lëkundjeve të tërmetit, ose jo.

“Drejtojuni një inxhinieri të njohur, verifikimi fillon me gjetjen e projekteve ekzistuese, kontrollohet nëse projekti ka qenë i saktë apo jo, pastaj a është zbatuar qartë. Nëse projekti nuk ekziston, objekti matet, futet në program modelohet dhe i vihen ngarkesat dhe pasi bëhet ky verifikim dilet në përftimin nëse është rezistent ose jo”, deklaroi Papa.

Advertisements

Teoritë e konspiracionit se tërmeti në Turqi edhe nga mbi toka dhe jo nëntoka, Papa i ka quajtur “përralla me mbret”, që nuk janë aspak të vërteta.

“Janë përralla me mbret, nuk ka asnjë forcë të prodhuar nga njeriu që mund të shkaktojë tërmet kaq të madh dhe të prodhojë një energji kaq të madhe”, shtoi inxhinieri.

Advertisements

Shkenca ka përparuar, mirëpo ende nuk është bërë e mundur që tërmetet të parashikohen. Këtë e konfirmon edhe inxhinieri, që thotë se ka pasur tentativa, por jo gjithmonë kanë rezultuar të suksesshme.

“Tërmetet drejtpërdrejtë nuk janë të parashikueshme, mirëpo ka metoda, duke nisur nga horizonti i nivelit të ujërave nëntokosorë, nga statistikat e kaluara, edhe nga reagimi i kafshëve ka ndodhur që kanë parashikuar tërmetin, por jo gjithmonë është preçis. Në kontaktin e pllakave ka akumulim të energjisë, por nuk e kemi zgjidhur se kur do të shkarkojë këtë energji”, shtoi inxhinieri për report tv. Inxhinieri i qetësoi qytetarët shqiptarë se nuk ka gjasa që një tërmet i atyre përmasave si në Turqi që të ndodhë edhe në Shqipëri.

“Një tërmet i kësaj madhësie nuk ndodh, nuk jemi pjesë e zonave me sizmitet kaq të lartë. Maksimali është 9 ballë, ndërkohë tërmeti në Turqi ishte deri 11.5 ballë, ndërkohë që shkalla maksimale është 12 ballë. Kemi një klasifikim tërmetesh. Tek ne është maksimumi 9 ballë”, tha ai.
Në këtë kuadër, inxhinieri, tregon se cilat janë zonat më sizmike në vendin tonë.

“Pikat më të nxehta në Shqipëri janë plazhi dhe këneta e Durrësit, të pasuara nga bregdeti i Vlorës deri në Sarandë. Saranda është zona më sizmike. Dhe Korça, gjithashtu, përfundoi Papa.

Artikulli paraprakTërmeti fortë godet këtë shtet, ja sa ishte magnituda
Artikulli tjetër“Ore ça thua…”/ Kiara ‘çoroditet’ nga pyetja e papritur e Luizit: Kush e ka by*ën më të mirë në botë?