Disa sëmundje, për të cilat ndoshta nuk keni dëgjuar kurrë, mund të duken të rralla e të pabesueshme. Disa kanë shkaqe gjenetike, ndërsa të tjerat kanë origjinë të panjohur dhe trajtimi shpesh zbret në menaxhimin e simptomave dhe jo në gjetjen e një kure. Akalazia është një çrregullim në të cilin ezofagu e ka të vështirë të shtyjë ushqimin në stomak sepse sfinkteri i poshtëm i ezofagut nuk arrin të relaksohet. Nuk ka asnjë shkak të njohur, por zakonisht prek njerëzit e moshës 25 deri në 60 vjeç.

Sëmundja Danon prek sistemin muskulor, duke rezultuar në dëmtim të muskujve të zemrës, muskuj të dobët të trupit dhe paaftësi intelektuale. Nuk ka shërim, por simptomat mund të menaxhohen me trajtim të specializuar. Sëmundja Hailey-Hailey karakterizohet nga flluska dhe erozione më shpesh në qafë, në sqetull, në palosjet e lëkurës. Lezionet vijnë dhe shkojnë pasi qelizat e lëkurës nuk arrijnë të ngjiten së bashku dhe shtresat e lëkurës prishen. Përafërsisht 1 në 50,000 njerëz në popullatën e përgjithshme është prekur.

Advertisements

Sëmundja Rosai-Dorfman shkakton një mbiprodhim dhe akumulim të një lloji të caktuar të qelizave të bardha të gjakut, më së shpeshti në nyjet limfatike të qafës. Simptomat, duke përfshirë ënjtjen pa dhimbje ose zmadhimin e nyjeve limfatike të prekura, shpesh zhduken pa trajtim. Sindroma e të vjellave ciklike prek si fëmijët ashtu edhe të rriturit dhe karakterizohet nga episode të përsëritura të të përzierave dhe të vjellave të rënda që zgjasin nga disa orë deri në disa ditë.

Sëmundja Erdheim-Chester (ECD) prek sisteme të ndryshme të trupit, duke përfshirë sytë, kockat, mushkëritë dhe trurin. Mund të shkaktojë grumbullim të yndyrës, ndryshime në densitetin e kockave dhe dhëmbëza në mushkëri. Nuk ka asnjë shkak të njohur dhe trajtimi përfshin menaxhimin e simptomave, zakonisht me barna kortikosteroide.

Advertisements

Lichen planus është një sëmundje autoimune e lëkurës dhe e mukozës që shfaqet si njolla kruajtëse, me shkëlqim, të kuqërremta në vjollcë në lëkurë ose si lezione të bardha-gri në gojë. Shkaku i saktë i likenit planus nuk është i qartë, por ai shfaqet në frekuenca të ngjashme tek burrat dhe gratë midis moshës 30 dhe 60 vjeç.

Artikulli paraprakTani i ‘tradhtuar’ nga veprimi i Luizit: Më shumë se te Kiara duhet të kesh besim tek unë!
Artikulli tjetërI fundit! Bordi i Transparencës ul çmimin e karburanteve, ja sa do shitet nafta dhe benzina