Shqipëria ashtu si vende të tjera fqinje është pjesë e një rajoni me aktivitet të lartë sizmik. Si rrjedhojë edhe niveli rrezikut në rast lëkundjesh të forta është i tillë. Pamjet e tërmetit të vitit 2019 janë ende të freskëta në memorien e gjithësecilit.

Pas ngjarjes ekspertë vendas dhe të huaj, apeluan për nevojën e hartave të përditësuara sizmike dhe të eurokodeve. Ato janë mjaft të rëndësishme për të orientuar institucionet për masat e duhura që duhet të udhezojnë në të ardhmen.

Advertisements

Eurokodet janë gjithashtu pjesë mjaft e rëndësishme të një blloku standardesh që ndihmojnë në bashkejetesen me lëkundjet e tokës në rajonin ku jetojmë. Cilësia në ndërtim në shumë raste ka cuar në humbje jetësh ne raste tërmetesh. Te tilla ka patur ne Shqipëri dhe se fundmi edhe Turqi ku termeti shkaterrimtar vijon te fryje bilancin e viktimave.

Pas lekundjeve te termetit ne 2019 u kryen dhjetra arresime ne Shqiperi per shkak te shperdorimit te detyres qe kryesisht kishin lidhje me lejimin e ndertimeve ne zona te ndaluara apo shkeljen e cilesëise ne ndertim.

Advertisements

Edhe ne Turqi, pas termetit te 6 shkurtit jane arrestuar qindra inxhiniere dhe zyrtare te cilet do te mbajne pergjegjesi perpara ligjit. Harta sizmike dhe eurokodet ne Shqipëri po përditesohen se fundmi në një botim te ri shkencor nga Instituti i Gjeoshkencave.

Ato do te përcaktojne nje marrëdhnie te re bashkëpunimit midis shkences dhe institucioneve, standardet me te cilat duhet te punohet ne ndertimin dhe vendodhjet ku duhet te lejohet te zhvillohet ky sektor.

Advertisements

Artikulli paraprakGjendet një tenxhere me 150,000 dollarë nën rrënojat e një banese në Turqi, ende nuk dihet pronari
Artikulli tjetër“Do ta shohësh sa të dalim jashtë”/ Çfarë ndodhi mes Kiarës dhe Luizit: S’ke për të më gjetur më