Me bombardimin e rajoneve më perëndimore të Ukrainës, Rusia ka hapur “frontin e katërt” të luftës dhe rrezikon të përfshijë edhe Poloninë. “Mjafton një raketë gabim, edhe sikur vetëm për provokim dhe do jemi në përballjen Nato-Rusi” përmbledh Lucia Annunziata gjatë puntatës të së dielës “Mezz’ora in più”, program i Rai 3.

Për të analizuar situatën delikate të konfliktit është gjeneralit Claudio Graziano, shef i Komitetit ushtarak të Bashkimit Europian.

Advertisements

Jemi papara “një zgjerimi të konfliktit që po shkon gjithmonë e më shumë drejt një lufte totale”, shpjegon zyrtari i lartë që flet për një aspekt të dyfishtë në këtë realitet të ri: “E para është lufta psikologjike drejt ukrainasve, ju thuhet nga rusët që nuk ka më zona të sigurta.

Nëse nuk ka dorëzim, e gjithë Ukraina është një objektiv legjitim për Rusinë, logjikisht që është ilegjitime për ne”.

Advertisements

Objektivi i dytë është “goditja e nyjeve dhe rrugëve të komunikimit të mbështetjes si ushtarake, ashtu edhe humanitare që vijnë nga perëndimi drejt Ukrainës dhe kështu do të lejonin që të fitonin një avantazh taktik – shpjegon Graziano

Është e qartë se nuk bëhet fjalë për një luftë psikologjike që nuk godet vendet e Natos që janë të mbrojtur nga ombrella atlantike, por që sidoqoftë përfaqëson një pikë eskalimi”.

Advertisements

Njeriu i Putinit pranon për herë të parë: “Operacioni special” nuk po shkon sipas planit

Për gjeneralin, duhet të reflektojmë mbi rëndësinë e vendeve si Polonia sepse “janë pjesë e Natos dhe janë të mbrojtura nga Nato dhe nuk mund të jenë objektiva të Rusisë si Ukraina.

Por në këtë pikë duhet të reflektojmë se kjo luftë që ka pushtuar të gjithë territorin ukrainas nuk po bëhet vetëm për Kievin, për të ndryshuar qeverinë dhe nuk është e drejtuar vetëm për fituar kontrollin e Detit Azov apo të Detit të Zi për të penetruar në qendër drejt Kharkir”, shpjegon gjenerali. Vladimir Putin, komenton gjenerali, manifeston “vullnetin për të instaluar një qeveri filo-ruse” dhe për të ndërtuar “një perandori ruse”.

Artikulli paraprakArjola Demiri nuk e di ende sa metra katrorë është shtëpia që fitoi në “Big Brother Vip”
Artikulli tjetërLuftë me NATO-n? Ngrihet aIarmi i madh: Çështje kohe para se Rusia të sulmojë Poloninë